top of page

Penggunaan Flos untuk gigi sepanjang hayat

Selamat pagi

Sesetengah orang mungkin berfikir, kenapa pemflosan sering ditekankan? Bukankah memberus gigi sahaja sudah mencukupi? Bukankah pemflosan sekadar aktiviti nilai tambah? Fahaman tersebut salah. Pemflosan bukan sekadar aktiviti “tambahan”. Malahan, pemflosan adalah sama penting, mungkin lebih penting daripada memberus gigi. Ada kawasan yang tidak dapat dicapai oleh bulu berus gigi kita disebabkan oleh susunan gigi kita. Apabila kita makan, ada sisa makanan yang terlekat celah gigi kita. Malahan berus gigi yang terbaik pun tidak boleh menggantikan tugas flos. Terdapat plak yang terperangkap di bawah gusi yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar yang perlu dikeluarkan. Kawasan tersebut adalah kawasan yang mudah terdedah kepada kerosakan gigi.

Gusi dan tulang alveolar (gusi) membentuk asas yang menyokong gigi. Maka anda tidak boleh mengabaikan aspek rutin kebersihan mulut jika anda mahu gigi anda bertahan lama.

Plak Gigi -> mengeras menjadi tartar -> Gingivitis -> Periodontitis -> Gigi menjadi goyah -> Kehilangan gigi

Pemflosan bukan sekadar untuk kebersihan mulut, malah kajian menunjukkan kaitan antara penyakit periodontal dengan isu kesihatan yang lain seperti:

1.Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)

2.Kadar kelahiran yang rendah untuk bayi yang baru lahir

3.Inflammatory bowel diseases (penyakit radang usus)

Malahan untuk warga tua, tabiat pergigian yang lebih baik berkait dengan jangka hayat yang lebih panjang. Ini bermakna sekiranya anda ingin memenjangkan tempoh hayat anda, anda perlu menggunakan flos.

Untuk sebarang pertanyan/keterangan lebih lanjut dan tetapan temujanji, kami mengalu-alukan puan/tuan untuk terus hubungi kami di talian

(Kota Damansara)

016-2166 863

016-2166 864

Mon-Sat 9:00am - 10:00pm

Sun - 9:00am -5:00pm

(Sentul Raya)

Mon-Sat - 9:30am-9:30pm

Sun - 9:30am - 2:00pm

016-2166 861

016-2166862
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram - Black Circle
bottom of page